En oppdatering på kraftbørsen pr.16.04.2020 . Et værskifte fra mildt og regn til høytrykk med tørrere med litt kaldere vær sier prognosene for neste 15. dgr.
For strømprisene fremover i det korte bildet kan det bety at kraftbalansen detter nedover og prognosene sier allerede at akkumulert mengde i vannmagasiner, snø og grunnvann om 15 dgr. ligger på pluss 33 twh mot 44 twh i dag. Det er jo en vesentlig nedgang på kort sikt og kan gitt at tørrværet forsetter med høytrykk gi produsentene vilje til å høyne sine priser både på systempriser og terminpriser. Nå må det sies at snøsmeltingen ikke har kommet igang i fjellet , slik at vi får se hva kraftbalansen sier utover våren og hvordan produsentene takler situasjonen med store tilsig og prissetting i forhold til det.
Nå har jo prisene den siste tiden vært ekstremt lave og skyldes flere forhold med kraftbalansen, oljepriser som faller og faller, Koronasituasjonen med fallende forbruk og børsmarkeder som sliter enormt for å komme på offensiven igjen. Dagens spotpris på 4.62 øre eller opp 6 % fra i går viser jo forholdet og at det for tiden er nesten gratis å bruke strøm. Slik vil det ikke vedvare og etter sommeren vil sannsynligvis mye normaliseres.
Det ligger vesentlig mere snø i fjellet som blir vann og noen sier at det er mer enn 50% enn normalt, men spørsmålet er om hvor mye som renner ned i magasinene og hvor mye som bare fordamper bort. Siste notering fra NVE viser at det er 38.7 % av fulle magasin i år mot 32.4% i fjor. Det er gjerne fra mai, mnd. at snøsmeltingen skyter fart og fyller opp i magasinene.
Både kull, gass. olje og Co2 holder seg lavt nede og skyldes at de henger sammen med forbruket generelt og justeres ned og opp sammen med generell økonomiske forhold. Vindkraft gir noe mindre kraft fremover sies det, fordi et slikt værskifte med høytrykk både i Europa og Norden gir mindre vind totalt sett. Oljeprisen har også fått juling siste tiden og Brent spot ligger på 28.4 dollar pr tønne. Den var jo for kort tid siden oppe i 60 dollar tilsvarende. Her jobber jo OPEC og andre land med tiltak for å redusere produksjonen etter total forbruket i verden og ikke som det har vært en vill produksjon i Saudi Arabia for enhver pris.
Forbruket av strøm i Norge er i dag 16.474 mwh/h og det er midt i mellom normalt sommerforbruk på ca 10.000 mwh/h og vinterforbruk på drøyt 22.000 mwh/h. Det eksporteres godt med strøm på utenlandskablene og i dag går det 2.813 mwh/t til eksport. Så lenge kraftbalansen er så god som nå er det positivt at våre produsenter i Norge tjener penger.
Prisene på det finansielle marked er i dag for Q3/2020 på 11.8 øre ekskl, mva, nettleie og avgifter. For Q4/2020 er den på 25 øre tilsvarende og for Q1/2021 er den på 31 øre tilsvarende. Euro i forhold til N.Kr går dessverre feil vei sett fra oss som kjøper varer og tjenester i Euro og er i dag notert til 11.45
Det som er poenget nå fremover er å ikke se seg blind på tilbud fra diverse strømleverandører som frister med null betaling neste 6.mnd. fordi det betyr ingenting i regnstykkene som for de fleste leverandørene er temmelig like og sier et antatt avvik på noen få kroner uansett hvem du er tilknyttet. Det som betyr noe er om du har ordnet deg med rette avtale for vinteren og har proffe forvaltere som henter inn de gode prisene du trenger for vinteren med aktiv forvaltning, slik NSF kraftfond gjør. Næringslivet, gårdeiere og foretak i alle Norske sentrum sammen med alle som jobber der med sine private hus og hytter, inviteres til å melde seg inn og spare kroner på strømmen de bruker.
Her ligger linken til innmeldings blokkene for både bedrift og private:
Porsgrunn 16.04.2020
Lars Iver.