Corona smitte overført til verdensbørsene med fall i alle områdene.

Corona Virus frykten ga stor influens også på børsene og nedgangen er bred overalt.

https://norsk-sentrumsfordel.no/fjordkraft-spar-pa-strom/

Hvorvidt det er Coronaviruset og spredningen av den som gir en slik stor nedgang i verdensøkonomien er vel litt for enkelt forklart, men det er en stor faktor som medfører mindre oljeforbruk blant annet med reiser til andre land med fly og både feriereiser og bedriftsreiser er satt på vent av mange. Effekten slår om seg med avlyste arrangement, vesentlig mindre handel og frykten for smitte er stor.

Kombinert med at OPEC har satt gang en priskrig på olje og øker sin produksjon og selger sitt produkt med store avslag, noe som medførte at samtalene med Russland strandet og resultatet er oversupply av olje på verdensmarkedet. Da faller prisen radikalt og også Brent Spot er ned i dag med 22.7 % til notering 34.76 dollar a barrel/tønne. Det merkes i oljefondet og mulighetene for at staten kan ta ut store midler fra den.  Det er et stort fall vi nå opplever. WTI olje som er referansepris generelt på olje på verdensmarkedet er ned 23.7% til 31.49 dollar a barrel/tønne

Kursene på penger har heller ikke kommet unna store endringer som en følge av fallet som går igjen overalt og i forhold til N.kr noteres nå Euro til 10,98 som er 4,5% ned. Dollar noteres til 9,52 som er 2,95% ned og Pund noteres til 12,4 som er 3,38 ned.

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 7,5 % etter å ha vært helt nede i 700 på formiddagen. Også børsene Nikkei og Hang Seng er ned i snitt 4,5% . Børsene Down Jones og S&P 500 har begge stor nedgang ved åpningen i dag ettermiddag Norsk tid med i snitt 5,5% .

Strømprisene er fortsatt ned og Systemprisen er satt i dag til 11,5 øre ekskl. mva, avgifter og påslag. Flere av områdene var under 10 øre i dag som notert spot. Det selges på det finansielle marked i dag perioden fra april til og med august for i snitt 11 øre netto.   Q3 selges for 13 øre netto og Q4 selges for 24 øre netto. Det er tidspunktet for å sikre inn til strømfondet som opererer med aktiv forvaltning, noe som gir deg ekstra konkurransedyktige priser på levering av strøm til alle Norske sentrum med både gårdeiere og næringen, samt alle som jobber der får samme fordelene. Vår målsetting er Spotpris eller lavere og vi har lykkes med det nå i over 22 år. Vi ligger i samme poolen som Fjordkraft selv kjøper inn til sin portefølje med de kjøpene som er gjort og gjøres på finansiell børs med gevinst i forhold til spotprisene. Linken til NSF Strømfond. https://norsk-sentrumsfordel.no/fjordkraft-spar-pa-strom/

Både Kull, Co2 og gass er ned i pris med samme argument som er frykten for den store depresjonen og at prisene skal mye mere ned i lang tid før de igjen skal opp.

Du bør vurdere hva som er beste taktikk nå økonomisk når det allerede «har blåst opp» er å om det er best å sitte stille i båten inntil stormen er over. Fornuftige tiltak er ikke mange på kort sikt. Det er jo ikke alle som har aksjer eller bekymrer seg om kursen på penger, men når mange skal selge seg ut blir det trangt i døra og kursene faller sterkt ytterligere. Det som betyr noe for næringene i sentrum er frykten for at folk holder seg borte og bruker mindre penger til handel og tjenester utover våren. Norges Bank bør umiddelbart vurdere å senke renten med 0,5 % slik USA foretok for få dager siden. Bankene har jo allerede senket sine lange utlånsrenter og da kan du jo ta en prat med de om det.

Både Coronasmitten og den økonomiske kollapsen går over folkens, det er bare spørsmål om tid.

www.norsk-sentrumsfordel.no

https://norsk-sentrumsfordel.no/fjordkraft-spar-pa-strom/

Porsgrunn 09.03.2020

Lars Iver.