Sentrum gjennomgår nå et Epokeskifte til kvalitet og sunnere verdier. Men mye Turbulens blir det.

Sentrum gjennomgår nå et Epokeskifte til kvalitet og sunnere verdier. Det blir ikke «tilbake til fremtiden» eller «frem til fortiden» men hva mener du sentrum har for muligheter neste 5 og 10 år for ta tilbake det naturlige stedet for alt til alle? Eller er det for sent uansett?
Jeg fikk noen kommentarer på at siste artikkel jeg la inn på facebook 3 nov, var entydig negativt, fordi jeg sier at sentrum nå gjennomgår store strukturendringer og opplever det jeg kalte en massakre i attraktivitet, omdømme, bruk og arena for å være en god plass for kunder og gjester. Det kunne da oppleves at jeg da med det jeg skrev, la ned hele sentrum og at livet i byen ikke var til å redde. Det er dessverre slik at noen mener vi ikke skal mene eller si at ting går feil vei og at foretak som legger ned eller sentrumsgatene som er stort sett tomme, ikke skal kommenteres i det hele tatt.
Bare det som kan oppfattes som gode nyheter og Glansbilder skal tydeligvis fremmes. Da lurer vi oss selv og folk er ikke dumme og forstår mye mer enn vi tror og aner. Vi må diskutere og kunne stille de riktige spørsmålene for å komme videre.
Tvert imot mener jeg at sentrum har fremtiden foran seg, men må gjennom noen kraftige stormer før det dannes et nytt livskraftig sentrum, som fungerer i forhold til den samfunnsutviklingen vi nå ser konturene av.
Mange sier at det nye sentrum vil ha en enda større appell i forhold til kunder og gjester enn noen gang, fordi sentrum som arena for alle til det meste i hele Norge vil står tilnærmet alene igjen etter at større eksterne kjøpesentra og varehus med «kjedelige billige kjeder» ute på jordene godt rundt byene er borte og lagt ned i løpet av neste 10 år og Netthandel har allerede nådd toppen og vil begrense seg til noen få varesortiment. Henvisningen går da til USA og enkelte andre land som ligger foran oss i utvikling. Netthandelen ødelegger for seg selv ved at de ikke kan love sikker handel og etter hvert vil ikke mange tørre å legge igjen kortdetaljer til utenlandske salgskanaler på nettet som har virus, hacking og KI registrering inklusive så det holder.
Sentrum vil da kanskje etter hvert fungere enda mer som en sosial opplevelses arena både dag og kveldstid, men samtidig ta opp i seg nye viktige livsstilstrender for mange som Gjenbruk, Bærekraft, Miljøgevinster, Sikkerhet og orden, Kollektivbruk, Sykkel og gange. Det er kort sagt trender representert ved Fornuft og det som kalles Sunne verdier. Det å fortsatt handle og skipe store mengder billige varer til Norge og Norden, som du ikke trenger fra China og Østen, blir etter hvert sterkt nedprioritert hos mange og det vil da bli et krav om kvalitet, opprinnelse og dokumentasjoner på innhold som ikke forurenser eller inneholder giftige stoffer. Selve transporten med store skip betyr klima forurensning så det holder, helt uten grunn. Kortreiste varer og tjenester vil bli prioritert og Kvalitets Matvarer som produseres her i Norge har en stor fremtid. Ikke ulikt det som var trendene på 1960 tallet når dette bildet ble tatt av juleutstilling i gatene i Porsgrunn og fulle gater og butikker til Julehandelen.
Hva mener du er sentrums muligheter i Norske byer fremover til å ta tilbake hegemoniet som den beste arenaen for alle til alt ?
www.norsk-sentrumsfordel.no
fb Norsk Sentrumsfordel
Lars Iver.