Nye Strømkabler til eksport kan gi øket strømpris fremover.

 

Fjordkraft logo 50%NSF logo transparent

Nye strømkabler til Tyskland kan gi tyske priser her i Norge når det blir kaldt og lite vind.

Invitasjon til alle gårdeiere, næringsdrivende og alle ansatte med sine private enheter i alle norske sentrum om å melde seg inn til å bli med i NSF Kraftfond som har proff forvaltning av Statkraft sine dyktige forvaltere og det er Fjordkraft som leverer strøm til deg fra samme pool som de selv kjøper inn til eget videresalg. Fondet har nå fungert i 23 år og har i disse årene levert fordeler til de som har deltatt. Du er kunde i Fjordkraft og alle forhold om fakturaer og betaling gjøre direkte dit, men du ser på fakturaen hva som er trukket fra i gevinster til deg. Gå inn på vedlagte link og legg inn personalia, målernummer og adresser på skjemaet for bedrift og/eller privat. Trykk send og Fjordkraft ordner resten.

https://norsk-sentrumsfordel.no/fjordkraft-spar-pa-strom/

 

En oppdatering på Strømmarkedet pr. 09.12.2020

Strømmarkedet har flere nyheter, hvor kanskje NordLink kabelen mellom Norge og Tyskland som nå foreløpig driftes med 50 % kapasitet, ble nå kjørt for første gang hele døgnet og effekten er at prisene for syd Norge øker dramatisk. Kombinasjonen med å tilpasse seg tyske priser og lite vind ga en stor økning på No1 og No 2 – syd Norge med hele 27% økning til 43 øke, kw/t ekskl. mva. avgifter og nettleie. Koblingen av norske, nordiske og tyske priser vil kunne overaske mange utover vinteren, særlig hvis det også blir kalde perioder. Det var jo akkurat det som mange fryktet ved byggingen av nye kabler til eksport.

Når også kull og carbon nå øker stort så ligger vi an til at beholdningen i våre vannmagasiner i Norge som er all time high, ikke blir vektlagt i like stor grad som antatt på fastsettelse av prisene.

Det er i prognosene for været fremover meldt om mindre med nedbør og temperaturen vil holde seg et par grader over normalt for årstiden denne uken. Fra neste uke kan høytrykket som nå ligger øst for oss trekke innover Norden og kan da gi tørrere vær og lavere temperaturer. Det er meldt om muligheter for minusgrader fra neste uke av, men det øker med vinden slik at det gir et trykk nedover på spotprisene, fordi det har etter hvert blitt mange enheter i Europa med vindkraft som er etablert.

Produksjonen av strøm her i Norge er i dag på 25.055 mwh/h (megawatt/time)og det nærmer seg max produksjon. Det eksporteres på kablene ut av landet hele 5.793 mwh/h og gir et bilde av tidligere nevnte øket kapasitet på utenlandskablene. Det vil øke ytterligere når kapasitet økes til 100%. Konsumet i Norge er i dag på 18.546 mwh/h som er litt under antatt, fordi det holder seg mildt inntil videre.

Prisene på børsen er i dag på systempris 29 øre pår kw/t , ekskl, mva, avgifter og netteleie. For syd Norge var som tidligere sagt prisen opp til 43 øre tilsvarende.  I syd Sverige og Danmark lå de enda høyere med fra 65 til 73 øre og Tyskland hadde 73 øre kw/t.

For mnd. og kvartals prisene på børsene var det notert for januar og februar 25 øre pr.kw/t og Q1/21 ble satt til 23 øre tilsvarende.  Vekslingskursen er 10.6 i forholdet N.kr til Euro.

Vannmagasinene er all time high, men falt ned 2.36 % ved notering i dag og nivået er nå på 80.2 % i forhold til totalt fulle magasin. Etter hvert som vinteren kommer og det blir snø i fjellet, så faller kraftbalansen utover vinteren. Spørsmålet er bare om kraftbalansen vil gå ned mott null og eventuelt komme i minus, eller om det tar veldig lang tid med overskudd på kraftbalansen også utover våren. Det har jo med hvor mye snø som akkumuleres i fjellet gjennom vinteren og temperaturen fremover.

Norsk Sentrumsfordel as

Lars Iver.

www.norsk-sentrumsfordel.no

Porsgrunn 09.12.2020