Hopp til innhold

Når Amazon kommer er løpet kjørt. Eller?

Det skjer store endringer fremover og mye av dagens næringsdrift blir ikke bare omstrukturert, men i mange tilfeller enten forsvinner eller lanseres på nytt på helt andre digitale plattformer. Jeg registrerer at selv større banker sier de nå må tenke helt nytt og være med der det skjer, ellers så sitter de igjen kun med kontoen og lån som de tjener lite penger på og andre multinasjonale foretak tar hele verdikjeden og gevinsten med å handle operasjonene, transaksjonene og kommunikasjonen med markedet. Den digitale revolusjonen tar for seg av bransjer som med stor sannsynlighet vil bli borte og erstattes av digitaliserte tjenester med talestyrte funksjoner og bruk av smarte roboter. Det er ikke en fjern fremtid, men rett rundt hjørnet folkens.
Spørsmålet som må stilles er om vi er villige til store endringer og i tilfelle om vi går for:  If you cant beat them, join them. Det betyr at sentrum bare må være digitale felles for alt som skjer i byen og bruke Nettbrettet som et felles utstillingsvindu for størst mulig attraktivitet. Og så kan kundene velge om de ønsker å hente i butikken og oppleve noe positivt i byen samtidig, eller får det kjørt hjem.Mitt anliggende er jo Norske sentrum og deres posisjon vis a vis markedet, mulighetene for fortsatt å drive lønnsom næringsvirksomhet i byene og forsøke å belyse og forklare konsekvensene som våre offentlige myndigheter gjør med Byutvikling, Vitalisering og Byfornyelse. Mange av våre sentrum i Norge er nå inne i de største vitaliseringene noensinne og det må jo bety at et stort antall investorer, utbyggere, eiere, etablerere og kommuner mener at sentrum har fremtiden foran seg, men da kanskje på en annen måte enn tidligere.Bakgrunnene er enkel, det er flere store multinasjonale nettkonsern som nå enten allerede er på plass og flere store kommer til, som endrer hele fasiten for hvordan folk, kunder og gjester vil ha som kundeadferd fremover. Det er i flere tilfeller slik at hele detaljistleddet hoppes over og en selger varer direkte fra produsent til forbruker via et sentrallager i regionen med god bruk av nettbrettet og en utmerket logistikk for å få det levert samme dag eller seneste dagen etter. der Alt av betaling og sikkerhet ligger inklusive og det bygges ut til å gjelde underholdning,boliger,reiser, bankvirksomhet, kulturarrangement,opplevelse osv.osv.

Jeg har laget noen nettsider for mitt firma www.norsk-sentrumsfordel.no som er under arbeide nå og er lagt ut, men skal justeres endel før lansering rett over sommeren. Det er endel av oss som er uhelbredelige optimister inntil det motsatte er bevist og mener bestemt at det går an å posisjonere seg for nye tider og nye metoder for fremtiden. Gå inn og les og det ligger endel artikler på menyen som legges inn fortløpende. NSF/Lars Iver.